Blog

Allergisch aan katten

Ben je allergisch aan katten?

Een leven leiden met een allergie voor katten is helemaal niet gemakkelijk, of het nu jouw eigen kat of de kat van een familielied is. Kan een allergie aan katten de verklaring zijn voor de voortdurende niesbuien van je zoon? Zal je na verloop van tijd spijt krijgen dat je gezwicht bent voor de vraag van je dochter om een katje in huis te nemen? Bestaan hypoallergene katten en zijn ze de perfecte oplossing voor iemand die zwaar allergisch is en toch een kat wil? In dit artikel kan je interessante informatie vinden over bovenstaande topics.

Wat zijn de oorzaken van een allergie voor katten?

Ongeveer 10% van de Belgische bevolking heeft last van een allergie voor huisdieren waarbij een allergie voor katten het meest voorkomt. In tegenstelling tot het geloof is het niet de vacht of het haarverlies die jou doet niezen. Mensen vertonen een allergische reactie op de proteïnen in het speeksel van katten, in hun urine en hun huidschilfers.

We kunnen de oorzaak vinden bij het overgevoelige immuunsysteem van mensen met een allergie. Het lichaam van deze mensen gaat onschadelijke stoffen verwarren en aanschouwen als potentiële gevaren. Hierop worden deze stoffen door het immuunsysteem aangevallen op dezelfde wijze alsof het een virus of een bacterie zou zijn. Het niezen en andere symptomen zijn het gevolg van deze aanvallen. Ook al heb je geen specifieke allergie voor katten, kunnen zij toch andere allergieën aanwoekeren. De lucht kan namelijk op een gemakkelijke manier haren doen binnenwaaien van buitenkatten die verwoven zitten met pollen en andere schimmels.

Zijn hypoallergene katten de ideale oplossing?

Sommige rassen zoals een haarloze Sphinx kat worden geprezen als katten die geen of weinig allergische reacties oproepen. Desondanks kan elk ras en elke kat een oorzaak zijn, ongeacht hun ras, hun vacht of hoeveel haarverlies er is. Daarom blijft het een slecht idee om een kat in huis te nemen als je weet dat jezelf of een inwonend familielid allergisch is.

Mogelijke symptomen van een kattenallergie

Wat kunnen de symptomen zijn van een kattenallergie?

  • Hoesten en niezen
  • uitslag op het gezicht en bovenlichaam
  • jeukte rondom de ogen
  • ontstoken huid waar de kat jouw aangeraakt of gekrabd heeft
  • een lopende neus

Deze symptomen kunnen zich heel snel ontwikkelen in slechts enkele minuten tijd of binnen x-aantal uur.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *