Blog

BRITSE HORTHAAR: 5 DINGEN DIE JE NIET WIST

Wat je niet wist van een Britse korthaar

Een britse korthaar krijgt veeal de bijnaam van een “teddy beer”, dit hebben ze te danken aan hun rond gezicht dat dik bedekt is met hun vacht.

1. Britse korthaar: hun voornaamste eigenschappen

  • Hoogte: 28 – 36 cm
  • Gewicht: 3–8 kilogram
  • Levensverwachting: 12 tot 20 jaar

Deze katten zijn niet van het grootste ras, toch hebben ze een brede en diepe borst in combinatie met korte poten. Door deze lichaamseigenschappen zien ze er stevig uit. De katers van dit ras zijn aanzienlijk groter dan de kattinnen.

Hun oren zijn klein, staan ver uit elkaar en afgerond aan de top. De ogen kunnen heel erg variëren van kleur, blauw, oranje tot groen en koperkleurig. Een Britse korthaar heeft een redelijk dikke staart die zich kan uitstrekken tot aan hun schouders.

Een dikke maar korte vacht dat tevens super zacht is. De kleuren zilver en blauw zijn het meest voorkomend, dit is ook de combinatie dat iedereen herkend.

2. Waar ligt de oorsprong van de Britse korthaar?

Volgens verscheidene internetbronnen zou de Britse korthaar zijn herkomst vinden in Rome. De Romeinen zouden deze katten ge-exporteerd hebben naar Groot-Brittannië.

Deze katten kunnen zich aanpassen aan hun omgeving en kunnen hierdoor een leven leiden zowel als huisdier, als ook een wilde kat die leeft op straat. Veel Britse kortharen hebben op deze manier gepaard met de inheemse kattenrassen.

In de 19de eeuw verschenen de eerste Britse kortharen in officiële shows waar ze katten tentoon stellen. Het is pas sinds 1980 dat dit ras officieel herkend werd in de Verenigde Staten.

3. Zijn Britse kortharen vriendelijk?

Velen aanzien ze als gemakkelijk handelbare dieren met een laag energie level. Ze vormen een goede aanvulling van een gezin met kinderen. Britse kortharen zijn kalme katten eens ze hun jonge jaren voorbij zijn.

Ze geven en vragen veel affectie en intelligent. Wat ook belangrijk is dat het katten zijn waarbij hun gedrag te trainen valt waardoor ze een hechte band kunnen vormen met hun baasjes. Ze komen meestal goed overeen met goed gemanierde kinderen.

Eens er een liefdevolle band ontstaan is, dan zijn ze niet meer uit je buurt weg te slaan. Ze zullen je zelfs van kamer tot kamer volgen. Opgelet: ze worden niet graag opgehoffen en rondgedragen. Britse kortharen hechten heel veel waarde aan hun privacy en tijd om alleen te zijn, dit zorgt ervoor dat het een ideaal ras is voor families die vaak op verplaatsing zijn.

Ze verdragen heel goed andere huisdieren: honden, konijnen en zelfs volgens.

4. Is dit ras wel geschikt voor jou?

De nood om oefeningen te doen om in vorm te blijven

Low

Eerder aan de lage kant:  Britse kortharen zijn meestal mager. Zorg ervoor dat je voldoende tijd besteed om met je kat te spelen, dit is een natuurlijke manier om obesitas bij katten te vermijden. Het stimuleert niet alleen de intelligentie van jouw kat maar ze zal het ook nog leuk vinden.

Heeft de vacht veel aandacht nodig?

Low

Niet veel: Elke ras van katten moet wel eens gekamd worden, een Britse korthaar is daar geen uitzondering in. Toch moet je dit op zijn minst één maal per week doen. Het is niet vereist om je kat dwangmatig te gaan kammen. Ze gaan in de rui bij warmer weer.

Kans op gezondheidsproblemen

Low

Weinig: Er zijn geen ziektes gekend die typerend zijn voor een Britse korthaar. Hypertrofische cardiomyopathie is wel een veel voortkomende hartafwijking die soms ook opduikt bij Britse kortharen.

5. Waar kan je een Britse korthaar adopteren?

Britse korthaar zijn tegenwoordig veel voorkomend in een huishouden. We adviseren je toch om eerst naar de lokale asielen te gaan vooraleer je je geld uitgeeft aan een professionele kweker.

Mocht je toch beslissen om een kat te kopen bij een professionele kweker, doe dan zeker goed onderzoek. Geen enkele goede kweker zal je namelijk een kat proberen te verkopen die jonger is dan 12 weken oud. Zij zijn ook verantwoordelijk voor alle vaccinaties en moeten een volledige gezondheidsgeschiedenis kunnen aantonen van al hun dieren.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *