Blog

Een kat laten inslapen

Denk je eraan om je kat te laten inslapen?

Afscheid moeten nemen van je kat kan even hard aankomen alsof je afscheid neemt van een dicht familielid. Onthou dat het in geval van zware medische problemen, vaak de enigste humane keuze is die je kan maken.

Beslissing nemen

Het is altijd hartverscheurend om je geliefde kat te moeten euthanaseren, toch moet je dit serieus overwegen wanneer je geconfronteerd wordt met een situatie waarbij de levenskwaliteit van het dier verslechterd in die mate dat het voor de kat een ondragelijk lijden zou worden.

Als er geen levensbedreigende ziektes aanwezig zijn of geen andere acute aandoeningen, dan heb je meestal de tijd om alle mogelijke opties te overwegen en je te laten bijstaan door vrienden, familie en jouw behandelende dierenarts. Het blijft altijd een persoonlijke keuze om je kat te laten inslapen, maak daarom de beslissing in naam van jouw huisdier en niet voor het eigen gemak.

Het proces van het laten inslapen wordt overal omschreven als snel en pijnloos, toch is dit zeker niet altijd het geval. Wanneer een dierenarts een naald met een overdosis anesthesie rechtstreeks inbrengt in het hart, mag je ervan overtuigd zijn dat jouw kat het zal uitschreeuwen van de pijn. Kies daarom jouw dierenarts zorgvuldig uit en bespreek de manier waarop hij de euthanasie zal uitvoeren. Het is de bedoeling dat jouw kat zachtjes wegvalt in een diepe slaap, zonder enig verder ongemak.

Nadien reist er de vraag of je jouw kat gaat begraven of cremeren. Vandaag kiest het merendeel van de eigenaars voor het bewaren van de assen in een speciale urne ter nagedachtenis

Het verdere afscheid

Na de euthanasie komt het rouwproces, dit is de volgende fase in het afscheid nemen van jouw kat. Als je te emotioneel bent om te gaan werken kan je beter thuis blijven, ook al krijg je geen wettelijke verlofdag wanneer een huisdier komt te sterven. We kunnen troost vinden in het feit dat euthanasie de laatste goede daad is die we voor ons huisdier kunnen betekenen. Sterven met waardigheid is een dood die iedereen wil.

Het spreekwoord ” tijd heelt alle wonden”  kent ook in deze situatie enige waarheid. Het opzetten van een klein herdenkingsteken kan helpen om het rouwproces te versnellen, zoals het planten van een plantje of boom.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *