Blog

Een kat opvoeden

Basistraining voor katten: tips

Achter een bal lopen, de krant uit de brievenbus of op de stoeprand halen, een frisbee vangen? Het is onwaarschijnlijk dat jouw kat één van deze opdrachten ooit tot een goed einde brengt. Katten zijn namelijk niet geprogrammeerd om repetitief gedrag te vertonen ook al worden ze hierop getraind.

Dit betekent niet dat het volledig uitgesloten is om je kat andere zaken aan te leren. Het is wel degelijk mogelijk, zelfs met een hoge kans op succes. Tijdens de training kan je het gedrag van je kat zodanig veranderen dat het een aangenamer huisdier zal worden.

De meest nuttige training die je je kat kan aanleren is om de kattenbak te gebruiken op een correcte manier. Elke persoon met een huisdier kan beamen dat een propere huisdier veel aangenamer is.

Leren om de kattenbak te gebruiken

Je kat aanleren om de kattenbak te gebruiken is helemaal niet ingewikkeld. Katten zijn van nature al propere dieren en hebben een aangeboren instinct om hun uitwerpselen en urine te begraven. Je kan het onderstaande stappenplan gebruiken om de training te starten:

  • Zorg ervoor dat je je kat samen met een open kattenbak in een afgesloten ruimte plaatst.
  • Je kat zal voldoende water en eten nodig hebben.
  • Moest je kat toch zijn of haar behoefte naast de kattenbak doen, schep het dan op en leg het in de kattenbak. De geur kan een belangrijke aanwijzing zijn voor je kat.
  • Meestal na een dag of 2 in een afgesloten ruimte, zal je kat op regelmatige basis beginnen gebruik maken van de kattenbak.

Bereik je na enkele dagen nog altijd geen succesvol resultaat, probeer dan het volgende: Nadat je kat haar buikje voldoende heeft gevuld met eten, zet de kat in de kattenbak en krab zelf met je eigen hand in de kattenbakvulling.

Als je kat het nog steeds niet begrijpt wat je probeert te bereiken, zorg ervoor dat de kattenbak proper is. Is de kattenbak in het verleden al eens gebruikt geweest, ontsmet het dan grondig zodat de geur van de andere katten volledig weg is.

Het kan een oplossing zijn om eens een ander soort kattenbakvulling te gebruiken, je kat kan het ene merk goed vinden en het andere slecht. Zorg er steeds voor dat de kattenbak in een ruimte staat waar je kat enige privacy heeft.

Als geen van de bovenstaande tips helpen, is het tijd om een bezoekje te brengen aan je dierenarts. Het ongehoorzaam zijn van je kat kan veroorzaakt worden door een medisch probleem.

Gedragstherapie

Heeft je kat enkele karaktertrekjes die je liever zou zien verdwijnen? Er is een goede kans dat je het gedrag van je kat kan kneden naar jouw wens.

Eerst en vooral moet je je inleven in de gedachten van je kat en proberen te begrijpen waarom hij of zij zich zo gedraagt, er is altijd een achterliggende reden. Gezien uit het perspectief van de kat is het gedrag volkomen logisch.

Krabt je kat al je stoelen en zetels kapot? Ze zijn gedreven door het natuurlijke instincten om dit te doen, ze moeten hun klauwen gebruiken op IETS. Dit betekent dat ze zich niet perse op jouw meubels moeten uitleven.

De kans om je kat volledig te doen stoppen met het gebruiken van haar klauwen is 0%. Je kan wel haar focus veranderen naar een krabpaal die hiervoor speciaal ontworpen is.

Je kan goed gedrag stimuleren door gebruik te maken van positieve stimulansen in plaats van straffen uit te delen. Het is nooit een goed idee om je kat te slaan wanneer hij of zij aan je meubels krabt. De kat zal jouw gedrag niet begrijpen en hier alleen maar uit leren om bang voor jou te zijn. Je kat belonen zal een veel beter resultaat opleveren.

Agressief gedrag ontmoedigen

Katten kunnen vaak al spelend heel ruig zijn, hierdoor beginnen ze te bijten en je te krabben. Dit gedrag kan ook veranderd worden of zelfs afgeleerd worden.

Als jouw kat tijdens het spelen begint te bijten of krabben, probeer haar dan te doen schrikken door een luid geluid te maken. Bijvoorbeeld in je handen te klappen of een sis-geluid te maken. Een simpel geluid zodat haar aandacht afzwakt en zich op iets anders focust.

Herhaal dit gedrag telkens je kat zich agressief opstelt, het zal ontdekken dat bijten en krabben gevolgen met zich meebrengen en dat de speeltijd hiermee ten einde is.

Je kat kent haar eigen mogelijkheden niet

Het merendeel van de menselijke bevolking is ervan overtuigd dat katten niet getraind kunnen worden. Gelukkig is dit een misverstand. Het is wel mogelijk en je moet dit als huisdiereigenaar zeker proberen.

 

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *