Blog

Een volwassen kat adopteren

Een volwassen kat meenemen naar huis

Voor veel baasjes is het vaak de ideale oplossing om een volwassen kat te adopteren, vooral wanneer ze geen tijd hebben om zich te ontfermen over een energieke jonge kitten. Een volwassen kat heeft gedurende de eerste levensjaren reeds zijn persoonlijkheid ontwikkeld waardoor het gemakkelijker is om een kat te kiezen met een bepaald karakter die matcht met jouw levensstijl.

1. Kies de juiste kat

Een volwassen kat is doorgaans gemakkelijker om te adopteren. Bij een bezoek aan een dierenasiel zal je overrompelt worden door het grote aanbod aan adoptiekatten. Sommige centra zullen vragen voor een bijdrage zodat zij hun activiteiten in de toekomst kunnen verderzetten. Alle centra in België die een kat opgeven ter adoptie zijn verplicht om hen te laten chippen, vaccineren en te castreren/steriliseren.

Er zijn jammer genoeg een hele reeks aan factoren en omstandigheden waardoor een kat in een asiel kan eindigen. De medewerkers van een asielcentrum hebben normaal van elk dier een goed beeld over hun achtergrond en karakter zodat zij je kunnen helpen en bijstaan bij het uitkiezen.

Denk goed na voor je overgaat tot adopteren, past een huisdier wel in jouw levensstijl en omgeving?

2. Wat verwacht je van je huisdier?

Het is reeds in talloze studies bewezen dat het samenleven met een huisdier onze psychische en emotionele gezondheid kan bevorderen. Katten kunnen de nood aan liefde en gezelschap opvullen, vooral bij oudere mensen die vaak eenzaam zijn.

Heb je een sterk moederinstinct die je wil uitwerken op je huisdier, kies dan een heel sociale kat die veel aandacht en verzorging vraagt. Zo hebben bijvoorbeeld langharige katten meer nood aan de verzorging van hun vacht. In tegenstelling tot een buitenhuis kat die je enkel zal zien wanneer het etenstijd is, hij of zij zal dan de nood aan gezelschap niet kunnen vullen.

3. Hoe ziet jouw levensomgeving eruit?

Woon je een drukke straat, een appartement of op een boerderij? Jouw levensomgeving speelt een cruciale rol in de keuze van jouw kat. Het is aan jouw om te bepalen welk type volwassen kat het best in lijn ligt met jouw omgeving. Katten die het gewoon zijn om hun tijd buiten te spenderen zijn niet geschikt om opgesloten te worden op een appartement. Het tegenovergestelde geldt ook, waar binnenhuis katten het angstaanjagend kunnen vinden dat er een luikje aanwezig is die niet op slot kan, weinig kans dat ze er vrijwillig gebruik zullen van maken.

4. Kan je tijd vrijmaken om met je huisdier te spenderen?

Als nadeel van onze drukke dagelijkse tijdsindeling, zijn we vaak langer het huis uit dan vroeger. Katten zijn heel zelfstandige dieren die zich zelf weten te redden, dit is zeker het geval wanneer we spreken over buitenkatten. Toch zullen veel katten het gezelschap van zowel jou of een ander huisdier weten te appreciëren. Het adopteren van 2 katten op hetzelfde moment is daarom geen slechte beslissing, in de ideale omstandigheid zijn dit 2 katten die elkaar al kennen.

5. Heb je reeds andere huisdieren?

Een gewone huiskat wordt aanzien als een eenzaat, toch kunnen ze sterke sociale banden ontwikkelen met hun baasjes of andere dieren. Als je een hond hebt of in de toekomst graag een hond zou nemen, kies dan een kat waarvan de asielmedewerkers weten dat ze hiermee overweg kunnen. Veelal zijn dit katten die in hun vorig gezin al samengeleefd hebben met een hond.

6. Heb je voldoende financiële middelen om een kat te onderhouden?

Er hangt ook een financieel plaatje aan het houden van een huisdier, zo zal je bijkomende kosten krijgen voor de voeding, het jaarlijkse onderzoek bij de dierenarts, vaccinaties, speelgoed en allerhande andere benodigdheden. Velen vergeten hun verantwoordelijkheid wanneer ze op vakantie gaan, kan je je kat 7 of meer dagen alleen laten? Controleer of je dicht in je omgeving een kattenpension hebt en reken hun prijzen mee in je jaarlijkse kostenraming.

Indien je tot de conclusie komt dat je de nodige financiële middelen hebt om een kat te onderhouden en dit ook wil betalen, dan staan je er nog veel leuke momenten te wachten. Het plezier bij het uitkiezen en mee naar huis nemen kan beginnen.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *