Blog

Gebitsverzorging bij katten

Tandverzorging van mijn kat

Het hebben van verzorgde tanden en een gezond tandvlees zijn twee sleutelfactoren die bijdragen tot een algemene goede gezondheid van je kat. Bij elke jaarlijkse routine controle bij de dierenarts wordt de mondhygiëne van uw kat grondig nagekeken.

Uzelf als baasje, speelt natuurlijk een grote rol in het voorkomen van een tandvleesaandoening door met regelmaat de tanden van je kat te poetsen.

Hoe verzorg ik de tanden van mijn kat?

Bij gebitsverzorging horen zowel de tanden als het tandvlees, studies wezen uit dat 8 op 10 katten hierbij problemen hebben. De verantwoordelijkheid ligt bij u als baasje om met een bepaalde routine de tanden van je kat te poetsen. Droge voeding kan hard zijn om op te bijten, indien jouw kat geen gezonde tanden heeft, is er altijd een risico dat er tanden beschadigt geraken of ze deze onherroepelijk verliest. Het poetsen van de tanden is, net zoals bij mensen, nog steeds de beste manier om jouw kat een leven lang te zien genieten van haar gebit.

Tandplak, voedselresten en andere bacteriën kunnen zich heel gemakkelijk opstapelen in de mond van een kat. Dit is heel goed zichtbaar aan de buitenkant van hun tanden. Tandplak gaat zich omvormen tot tandsteen waardoor het tandvlees al snel geïrriteerd gaat worden en zal beginnen ontsteken. Een ontsteking van het tandvlees is Gingivitis.

Gingivitis zal in een gevorderd stadium uiteindelijk leiden tot het verliezen van de tanden. Er is zelfs een groot risico dat de aanwezige bacteriën zich een weg vinden in de bloedbaan en verschillende organen kunnen aantasten zoals de nieren.

Wat zijn de symptomen van een slecht gebit?

Het is slechts in een verder stadium dat deze indicatoren van een ongezond gebit of tandvleesaandoening zichtbaar worden:

  • Een slechte adem
  • roodheid van het tandvlees
  • geelkleurig tandsteen
  • kwijlen

Bij ernstige gevallen van gingivitis, kunnen katten moeite hebben om te eten en voedsel in hun mond te houden. Als deze problemen de kop op steken, loopt je kat het risico op een verminderde eetlust en drastisch gewichtsverlies. In deze situaties zal een dierenarts meestal een grondige reiniging van het gebit doen en de reeds losse tanden verwijderen. Via het gebruik van ultrasonische vibratie kunnen tandplak en tandsteen op een voorzichtige manier verwijderd worden zonder het onderliggende oppervlak te beschadigen.

Poetsen met een borstel

Voor velen kan dit een volkomen nieuw concept zijn, toch moet je je kat proberen aan te leren zodat hij of zij een dagelijkse poetsbeurt kan verdragen.

Was altijd eerst grondig je handen vooraleer je de mond van je kat gaat aanraken. We raden aan om een zachte borstel te gebruiken en tandpasta die geschikt is voor dieren, deze bestaan uit een speciaal gamma aan smaken die het poetsen gemakkelijker zal maken. Gebruik in geen geval jouw eigen tandpasta.

Maak trage cirkelvormige bewegingen  aan de oppervlakte van de tanden, het is niet de bedoeling dat je het tandvlees en de tong gaat schrobben.

Volgens dierenartsen is het niet aangewezen om de tanden van kittens al te gaan poetsen, wel kan je het reeds aanleren om hun tanden te mogen aanraken.

Welke producten gebruik ik?

Als je kat blijft weigeren om zich te laten verzorgen, bestaan er verschillende gels die je oraal kan geven door tussen hun voedsel te mengen. Deze gels bevatten werkende enzymen die de bacteriën bestrijden die verantwoordelijk zijn voor tandplak.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *