Blog

Haarverlies bij katten

Mijn kat verliest veel haar

Het overmatig verliezen van haren bij katten kan veroorzaakt worden door een brede waaier aan medische problemen. Raadpleeg altijd een dierenarts als je geen idee hebt wat de oorzaak zou kunnen zijn.

De oorzaak vinden

Het valt je op dat jouw kat meer haar verliest dan gewoonlijk, mogelijk oorzaken zijn:

  • een ringworm
  • een schimmelinfectie op de huid
  • hormonale problemen
  • een infectie van parasieten zoals vlooien en teken

Overtollig haarverlies kan ook het gevolg zijn van het overmatig kammen van je kat. Hoewel we blij zijn dat je zo goed mogelijk probeert te zorgen voor jouw kat door de vacht regelmatig te kammen, mag je hierin toch niet overdrijven. Mogelijke indicaties zijn het verliezen van haren op de buik en binnenkant van de achterpoten.

Behandeling tegen haarverlies

Consulteer altijd jouw dierenarts voor een onderzoek vooraleer je een behandeling zou willen starten. Tijdens dit fysisch onderzoek kan er een bloedafname genomen worden of kunnen er staaltjes genomen worden van de huid en haren voor een labo onderzoek.

Ten eerste zal de dierenarts jouw kat altijd controleren op een infectie van parasieten en indien nodig een aangepaste vlooienbehandeling met jou bespreken. Als blijkt dat dit niet de oorzaak is, zal hij verder op zoek gaan naar een andere oorzaak.

Bij veranderingen in het dagelijkse gedrag van je kat, is het aangewezen om hier steeds bewijzen van te verzamelen. Als jouw kat stress of bepaalde angsten uitstraalt, kan je een dagboek bijhouden met de tijdstippen en omstandigheden waarin jouw kat zichzelf begint te wassen of haren start uit te trekken. Het wordt dan essentieel om de juiste conclusies te trekken en bepaalde beïnvloedingsfactoren in de omgeving te veranderen.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *