Blog

Hoe oud wordt een kat?

Wat is de leeftijdsverwachting van een kat?

We kunnen algemeen zeggen dat een kat een leeftijdsverwachting heeft van 12 tot 15 jaar. Katten die het merendeel van hun leven binnenshuis spenderen zullen een langer leven leiden dan katten die voornamelijk hun tijd buiten spenderen.

Welke factoren beïnvloeden deze leeftijdsverwachting?

  • Het ras
  • Algemene fysieke conditie
  • Voedingsschema / dieet
  • Medische verzorging van een dierenarts
  • Levenswijze, is het een binnenhuis kat of leeft de kat voornamelijk buiten

Het komt als geen verrassing om vast te stellen dat het risico op een trauma ( overreden worden door een auto of aangevallen worden door een ander dier ) of bepaalde infectieuze ziektes drastisch daalt wanneer jouw kat binnen leeft. Als je de beslissing maakt om ze binnenshuis te houden, zijn er wel aangepaste omgevingsprikkels nodig om de mentale en fysieke gezondheid van jouw kat op peil te houden.

Opteer je ervoor om jouw kat naar buiten te laten gaan, dan gaat hij of zij automatisch gestimuleerd worden door de natuurlijke omgeving. Er zijn methodes om het risico op trauma’s buiten te doen dalen, door bv de tuin volledig afsluiten met een hoge omheining of je kat buiten te laten met een leiband.

Hoe verhoog ik de leeftijdsverwachting?

  • Aangepaste voeding: Voeding speelt een even grote rol bij dieren als bij mensen, voeding kopen van een goede kwaliteit heeft een rechtstreeks verband met de levensverwachting van je kat. Een goed gebalanceerd dieet geven in functie van de ouderdom van je kat is de beste methode.
  • Behandel je kat op regelmatige basis tegen de wormen, vlooien en teken. Een tijdig bezoek aan je dierenarts ( we adviseren minstens 1 keer per jaar ) is van vitaal belang om de gezondheid van je kat te laten onderzoeken om ziektes of andere gezondheidsproblemen te ontdekken in een vroeg stadium.
  • Tandverzorging: Slechte tanden en ongezond tandvlees hebben een grote invloed op de algemene gezondheid van je kat, het is niet alleen de oorzaak van een slechte adem maar ook van pijn en infecties. In het tandvlees lopen veel aders en is er veel bloedcirculatie, bacteriën kunnen op deze manier snel getransporteerd worden over heel het lichaam en organen aantasten.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *