Blog

Hoe toont een kat liefde?

Katten kunnen heel aanhankelijke dieren zijn, ze tonen hun affectie naar hun baasjes door hun aanwezigheid op te zoeken en te spinnen in onze nabijheid. Dit kan terwijl ze naast ons zitten of slapen. Veel baasjes herkennen hierin de liefde die ze zoeken van hun kat.

We proberen geen definitie te geven wat liefde is maar het is een warm gevoel die we ook krijgen voor onze viervoeters. Hoewel we nooit hun werkelijke intenties en gevoelens voor ons kunnen ontdekken, kunnen we er gelukkig toch zeker van zijn dat ze zich veilig en op hun gemak bij ons voelen.

Katten zullen zich kunnen ontspannen en vol zelfvertrouwen in de buurt kunnen rondlopen als ze weten dat hun baasje ook in de buurt is. Dit in tegenstelling tot angstgevoelens en voortdurende waakzaamheid als ze alleen vertoeven of in het gezelschap van een vreemde. We kunnen dit gedrag linken aan de stelling dat katten zich aan mensen kunnen hechten.

Er zijn natuurlijk altijd afwijkingen in hun gedrag op basis van verschillende persoonlijkheden of karakters, sommigen zijn actief terwijl anderen gecategoriseerd kunnen worden als gewoon nieuwsgierig zijn. Hoe de interactie verloopt met je kat kan beïnvloed worden door de levenswijze van het baasje, met kenmerkende indicatoren zoals geslacht, type woning, financiële stabiliteit…

Een kat is geen hond

Zowel katten als honden tonen hun affectie op volledig andere manieren. Honden gaan op hun baasjes afstormen voor je te begroeten, heel actief met hun staart kwispelen en ons achtervolgen. Katten daarentegen kunnen mogelijks hetzelfde gedrag tonen of net niet. Hierdoor zijn veel mensen ( die geen kat hebben ) overtuigd van de stelling: je hebt niets aan een kat. We zijn er wel van overtuigd dat we zowel een hond als een kat even graag kunnen liefhebben, dit betekent dat katteneigenaars het gedrag van hun kat wel als leuk en affectief aanzien.

5 wijzes waarop je kat affectie toont

Er bestaat geen enkel twijfel dat katten altijd wel een manier vinden om onze aandacht te trekken. We aanzien het spinnen als een vorm van communicatie om gevoed te worden of om iets anders los te krijgen van hun baasje

Katten hebben verscheidene vormen van interactie waardoor er een hechte band kan ontstaan, je kan 1 van de volgende tips uitproberen:

1. Stimuleer je kat om dicht in je buurt te zitten of te slapen, ze zullen dit enkel doen als ze zich volkomen veilig en op hun gemak voelen.

2. Als ze spinnen van geluk. Dit gedrag helpt ons om van hun gezelschap te genieten en als indicatie dat we een goed baasje zijn.

3. Dit geldt bijna voor eender welk dier,  als je kat haar buik toont wanneer ze slaapt of speelt betekent dit dat ze jou vertrouwen. Probeer zo veel mogelijk te genieten van dit soort gedrag, maar enkel als ze dit zelf uitlokken. Veel katten worden niet graag opgetild of aan de buik aangeraakt.

4. Als je kat tegen je benen wil schuren, laat dit dan toe. Ze doen dit om hun geur over te brengen en hun eigendom af te bakenen. Probeer te knipogen wanneer ze dit doen.

5. Als je een kat opvoedt als huiskat zal je ongetwijfeld meer interactie ontwikkelen dan met een buitenkat.

Conclusie

De 5 bovenstaande gedragsindicaties zijn heel subtiel maar toch een manier waarop ze willen communiceren dat ze je graag zien.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *