Blog

Hoe was je een kat?

Je kat in bad stoppen

We moeten nog maar in de buurt komen met water of de katten lopen al weg en verschuilen zich. Toch is het in sommige situaties aangewezen om je kat met water en zeep te wassen.

Katten plassen vaak uit angst of stress, dit kan wanneer ze in hun transportbox zitten op weg naar een dierenarts of een kattenpension. Er zijn altijd manieren om de ervaring voor zowel de kat als jezelf een stuk comfortabeler te maken.

Tijd voor in bad te gaan

Katten zijn heel onafhankelijke dieren en zelfvoornienend, zo kunnen ze perfect zelfstandig instaan voor hun persoonlijke hygiëne. Hierdoor is het zelden nodig om ze manueel te helpen bij het wassen.

Zoals boven aangehaald kunnen er altijd situaties ontstaan waar het onvermijdbaar is, zoals wanneer jouw kat in aanraking komt met de giftige sproeistoffen die je gebruikt in de tuin.

 • Gebruik nooit jouw eigen shampoo, door de verschillende PH waardes tussen de menselijke huid en de vacht van een kat. Koop een speciale shampoo die goedgekeurd is voor dieren, deze bevatten geen schadelijke chemicaliën of geparfumeerde stoffen.
 • Een bad zonder een anti-slip rand of bodem is gemakkelijker te gebruiken, zo heeft je kat geen grip om te kunnen ontsnappen. Vul het bad tot ongeveer 5 cm water, dit is ruim voldoende om je kat de nodige wasbeurt te geven.
 • Als jouw kat eerdere trauma’s heeft van water of een bad, zal ze zich ongetwijfeld verzetten door te bijten en te klauwen. Een beet of een klauw van een kat kan snel ontsteken, ontsmet altijd je wonden.
 • Zorg voor de juiste atmosfeer door je kat rustig te benaderen en voldoende op haar gemak te stellen. Dit kan je doen door te strelen of de nodige snoepjes bij de hand te hebben als afleiding.
 • Er is slechts een kleine hoeveelheid shampoo nodig om je kat grondig te kunnen wassen, van de nek tot de staart. Voorkom net zoals bij jezelf dat er shampoo in de ogen komt.
 • Het is belangrijk om de shampoo nadien goed af te spoelen met lauw water, zo voorkom je dat je kat de shampoo van haar vacht zou aflikken.
 • Na de shampoo en het afspoelen, is je kat kletsnat. Help haar een handje door ze met een handdoek zo goed als mogelijk af te drogen. Zorg er op z’n minst voor dat het water niet meer van de vacht afdrupt.
 • Als je meerdere katten in huis hebt, is het geen goed idee om ze samen in bad te steken.
 • Laat je kat pas loslopen eens ze volledig gekalmeerd is.
 • De kat mag pas naar buiten lopen wanneer ze volledig droog zijn, katten kunnen ook een verkoudheid oplopen buiten.

Het in bad stoppen van je kat is slechts 1 van de nodige zorgen die je je kat moet geven. Je kat met regelmaat kammen of de nagels laten knippen…

 1. Hoe knip je de nagels van een kat? - Kattenpension en Kattenopvang Brugge

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *