Blog

Hoeveel water drinkt een kat?

Zorg ervoor dat je kat gehydrateerd blijft

Het is niet altijd even gemakkelijk om erop toe te zien dat je kat voldoende vocht binnen krijgt. Ze zijn namelijk heel kieskeurig bij het drinken van water, vaak lijkt het alsof ze nooit een druppel drinken. In dit artikel leggen we uit waarom water één van de belangrijkste factoren is die meedragen aan een goede gezondheid voor jouw kat en hoe je je jouw kat extra kan stimuleren om meer te drinken.

Waarom is water zo belangrijk voor mijn kat?

Een voldoende waterinname is van vitaal belang, doordat het een levensnoodzakelijke voedingsstof is met meerdere functies om het lichaam te doen functioneren. Via het eten van natte voeding, krijgt jouw kat reeds een bepaald percentage vocht binnen. Toch is dit niet voldoende, de meeste katten krijgen hun vocht door effectief te drinken. Net zoals bij mensen is hydratatie belangrijk om zware medische problemen te voorkomen.

Hoe belangrijk is water nu juist? Het speelt een gevarieerder rol in de algemene welzijn waaronder:

  • het behouden en regelen van de lichaamtemperatuur
  • bloedcirculatie
  • afvoeren van afvalstoffen in het lichaam
  • aansporen van chemische reacties in het lichaam
  • transporteren van essentiële voedingsstoffen
  • spijsverteringsstelsel

Hoe stimuleer ik mijn kat om meer te drinken?

Zoals reeds aangehaald kunnen katten heel kieskeurig zijn op de wijze waarop ze water opnemen. Indien je geluk hebt, drinkt jouw kat voldoende water uit zichzelf via alle beschikbare plaatsen zoals uit een kommetje, vijver, waterplas, een emmer die buiten is blijven staan…

Een klein percentage katten heeft echter specifieke voorkeuren, zo kunnen ze moeilijk doen over het materiaal van het kommetje waarin je water voorziet ( plastiek, keramiek, porselein, glas…) Op dezelfde manier kunnen de onderstaande factoren een invloed hebben:

  • de locatie van het kommetje
  • kwaliteit van het water, kraantjeswater of flessenwater
  • stilstaand of stromend water

Sommige katten hebben veel moeite om water te zien staan, daarom drinken ze alleen maar van stromend water. Er zijn verscheidene fonteintjes beschikbaar om dit probleem te verhelpen. Door je kat telkens vers water te geven is er al 1 beïnvloedingsfactor minder waarmee je rekening dient te houden. Het kan een oplossing zijn om op meerdere locaties in het huis water te voorzien die bereikbaar is voor jouw kat.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *