Blog

Kunnen katten dromen?

Dromen katten?

Waarschijnlijk heb je al meermaals je kat plotse bewegingen zien maken in zijn slaap, we kunnen ons dan afvragen of zij net zoals ook kunnen dromen? Op deze vraag geven we je al snel een overduidelijk antwoord: ja. Katten kunnen dromen.

De wetenschap heeft ondertussen al bewezen dat mensen met een bepaalde regelmaat in hun slaap dromen, het was dan maar de vraag of dieren dit ook konden. Om dit te kunnen beantwoorden hebben wetenschappers de hersenen van ratten gedetailleerd bestudeerd. Ze bestudeerden de hersenactiviteiten wanneer ze wakker waren en wanneer ze diverse activiteiten uitvoerden zoals lopen of op jagen op voedsel. Deze resultaten vergeleken ze met de hersenactiviteiten wanneer ze sliepen, de uitslag was een weerzinwekkend gelijk patroon. Dit is een uitsluitende indicatie dat ratten dromen en een voorzichtige veralgemening dat alle dieren kunnen dromen.

Waarom dromen we?

Om het concept van dromen volledig te kunnen begrijpen, moeten we eerst het concept van slapen uitleggen. Het is een natuurlijk staat waar ons lichaam zich minder bewust is van de omgeving, prikkels van de zintuigen verminderen en een daling van de spieractiviteit. Anders gezegd, je eet niet, ruikt niet of wandelt niet tijdens je slaap. Het is nog altijd niet duidelijk waarom slaap van zo’n groot belang is bij dieren, we zijn het wel eens dat het help bij de groei en herstel van ons lichaam. Tijdens onze slaap verwerken de hersenen de binnengekomen informatie en ervaringen die we overdag hebben beleefd.

We kunnen slaap opdelen in 2 types:

  • REM slaap
  • NON-REM slaap

Tijdens de REM slaap, kunnen we vaststellen dat de ogen van de persoon die droomt snel en willekeurig rond bewegen. Het lijkt alsof men tijdens deze fase van het slapen actief is, toch is het zeer moeilijk om iemand tijdens de REM slaap wakker te maken. Het is meestal tijdens deze fase dat we effectief dromen.

Over wat dromen onze geliefde viervoeters dan? Meer speeltijd met het baasje? Een lekker maaltijd?

Hoogstwaarschijnlijk dromen ze over beide en meer. Alle activiteiten die jouw kat uitvoert overdag, wordt tijdens hun slaap verwerkt en opnieuw beleefd in hun dromen. Vandaar dat we soms een pootje of een snorhaar zien bewegen. Het is hun manier om alle verwerkte informatie in de hersenen te leren begrijpen.

Net zoals mensen is het niet altijd een garantie dat hun dromen aangenaam zijn of de werkelijkheid reflecteren. De dromen van onze katten zijn hoogstwaarschijnlijk toch frequenter van de positieve kant, het najagen van een speeltje, het slapen op koele plaats in de zomer of dat schoteltje nat voer dat ze maar 1 maal per dag krijgen.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *