Blog

Overgewicht bij katten

Hoe voorkom je overgewicht bij katten?

Obesitas of overgewicht heeft niet alleen een slecht impact op de gezondheid van mensen maar ook bij dieren. Het is een ziekte die de levenskwaliteit van uw kat drastisch doet dalen. In dit artikel kan je onze tips lezen om de gezondheid van jouw kat te beschermen tegen overgewicht.

1. Vul de voederkom van je kat niet zomaar vol

Door middel van het prikkelen van het jachtinstinct van je kat, zorg je voor zowel een fysieke als een mentale stimulans. Hierdoor moet jouw kat “werken” voor haar voeding, dit zal een gunstige invloed op de gezondheid en het gedrag van jouw kat. Je kan voor relatief weinig geld voedselpuzzels kopen op de markt.

2. Val je kat niet lastig tijdens haar maaltijd

Plaats haar voederschaal op een rustige plaats waar ze in alle rust kan genieten van haar voeding. Het is belangrijk voor gezinnen met meerdere katten dat elke kat zijn eigen schaal heeft. Katten kunnen heel erg genieten van hun voeding, hierdoor geven ze de voorkeur om dit zelfstandig te doen.

3. Tafelresten zijn niet bedoeld voor jouw kat

Tafelresten zijn niet alleen heel ongezond voor jouw kat maar ook de drijfveer voor het ontwikkelen van overgewicht. De droge voeding die beschikbaar is van bekende producenten is speciale dieetvoeding die evenwichtig is samengesteld. Het geven van tafelresten zou deze balans volledig verstoren.

4. Verplicht jouw kat niet om te eten

Het is slechts aangewezen om jouw kat handmatig te voederen in geval van ziekte. In alle andere situaties is jouw kat perfect in staat om haar zelfstandig te beslissen of ze honger heeft of niet.

5. Afwisseling is niet nodig

Als mens hebben wij graag een afwisselende voeding, het tegenovergestelde is waarheid bij katten. De smaakpapillen bij katten zijn onderontwikkeld waardoor deze nood onbestaande is. Als gevolg van een sterk afwisselend dieet zou de darmflora sterk ontregeld geraken.

6. Geef meerder kleine maaltijden per dag

Verspreid de maaltijden doorheen de dag door telkens kleinere porties te geven. Katten eten het liefst 8 tot 19 keer per dag. Door de voeding met behulp van een weegschaal af te wegen, kan je deze verspreiden over verschillende tijdstippen. Vind je dit teveel werk? Koop dan een automatische voederbak die dit probleem kan verhelpen.

7. Haal je een nieuw katje in huis?

Het is een slecht idee om de voeding van de nieuwe kat onmiddellijk aan te passen. Het is aangewezen om de eerste week nog de gebruikelijk voeding te geven die ze reeds geruime tijd gewoon is. Pas wanneer jouw kat zich heeft kunnen acclimatiseren aan de nieuwe omgeving is het tijd om de voeding aan te passen. Een verhuis brengt altijd veel stress met zich mee. Door de nieuwe voeding geleidelijk aan te mengen met de oude versoepel je de overgang.

8. Hou rekening met de hoeveelheden die vermeld staan op de verpakking.

De vermelde hoeveelheden zijn richtlijnen opgegeven door de fabrikant. Meestal is er altijd een schema aanwezig waarop je kan aflezen wat de aangewezen hoeveelheid is per leeftijd.

Enkele fun facts over katten

– Katten zijn solitaire eters

– Wilde katten zijn 5 tot 7 uur per dag bezig met het zoeken naar voedsel

– Het is voor hen een leuke bezigheid om hun jachtinstinct op de proef te stellen

– Bij voorkeur eten ze meerdere kleine maaltijden per dag

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *