Blog

Samenleven met je kat op een appartement

Kan je een kat op een appartement houden?

Er zijn steeds meer en meer mensen die een kat houden op hun appartement. Dit is een indirect gevolg van de dure  vastgoedprijzen in ons land. We geven je enkele elementen die mee waarover je goed moet nadenken zodat zowel jij als je kat een gelukkig leven kunnen hebben.

Kies je appartement zorgvuldig uit

Er zijn veel verhuurders die geen huisdieren toelaten in hun appartement, lees dus zeker zorgvuldig de huurovereenkomst. Indien je zelf eigenaar bent van het appartement is dit natuurlijk geen enkele hindernis.

Is het belangrijk dat je een buitenruimte hebt, dit kan zowel privé zijn of gemeenschappelijk? De meeste appartementen beschikken altijd wel over een terras, zorg ervoor dat dit goed afgeschermd is zodat jouw kat niet naar beneden kan springen. Voor appartementen op het gelijkvloers is een afgeschermde tuin een groot voordeel.

Welke kat kies ik?

Als je nog geen kat hebt, dien je ook hier grondig over na te denken. Als je kat het merendeel van haar dag binnenshuis zal spenderen, is het aangewezen om een kleine passieve kat te kiezen. We zijn altijd voorstander dat mensen een katje adopteren uit een asiel dan een kat te kopen bij een professionele kweker. Het is geen slecht idee om te kiezen voor een volwassen kat die zijn wilde haren al heeft verloren.

Vanuit het standpunt van jouw kat

Eens je een appartement gekocht hebt, kan je je tijd investeren in de inrichting van het interieur. Stel je hierbij eens in de plaats van jouw kat:

  • is er een slaapplaats?
  • zijn er leuke plaatsjes om te verstoppen ( hoog en laag )?
  • staat de voederbak in een andere ruimte dan de kattenbak?
  • zijn er voldoende speeltjes die voor afleiding kunnen zorgen?

Ruimtes met een uitzicht

Alle katten kunnen erg genieten van de buitenwereld, zelfs al is dit binnenshuis achter een venster. Zorg ervoor dat er zeker een plaatsje aanwezig is waar je kat naar buiten kan kijken. Door de vele prikkels van buitenaf is er altijd een risico dat je kat stress ontwikkeld en naast de kattenbak begint te plassen.

Een uitzicht hoeft niet altijd naar de buitenwereld gericht te zijn, een overzichtspunt van waaruit ze binnen alles kunnen observeren is voor hen even interessant. Katten kruipen van nature graag zo hoog mogelijk.

Regelbaar klimaat in het appartement

Dit is niet alleen voor uw eigen comfort maar zeker ook voor die van je kat. Katten liggen graag in het zonlicht, zeker tijdens de wintermaanden. In de zomer dien je niet de zon buiten te houden zodat de temperatuur aangenaam blijft. Het is geen overbodige luxe om over een ventilatiesysteem te beschikken. Op deze manier loop je niet het risico dat jouw kat ontsnapt doordat er een raam openstaat voor frisse lucht.

Privéruimte met een kattenbak

De kattenbak hoeft geen volledige ruimte in beslag te nemen. Toch willen katten ook enige privacy wanneer ze een kattenbak gebruiken. Je kan deze plaatsen in de berging, op het balkon of zelfs in de badkamer. Zorg er alleen voor dat deze altijd bereikbaar is.

Speeltijd

Het is geen geheim dat katten zich graag laten verleiden om met je te spelen, zeker binnenhuiskatten. Voldoende speelgoed en afleiding zal veel energie vragen waardoor het risico op het vernietigen van je appartement drastisch daalt. Niet alleen speelgoed is belangrijk maar ook het geven van veel aandacht. Veel tijd samen spenderen helpt om een band te ontwikkelen met je kat en voorkomt dat jouw kat zich gaat vervelen.

Respecteer je geburen

Het hebben van een kat op een appartement kan de relatie met je geburen zowel positief of negatief beïnvloeden. Probeer de overlast voor je geburen te minimaliseren door ervoor te zorgen dat je kat enkel in jouw appartement en de gemeenschappelijke ruimtes komt.

Je kan proberen om de relatie met je geburen te bevorderen door je kat aan hen voor te stellen. Huisdieren zijn altijd een leuk gespreksonderwerp en misschien zijn ze wel verzot op jouw kat. Als je echt lieve buren hebt, dan heb je al onmiddellijk een dierenoppas in geval je op vakantie vertrekt.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *