Blog

TIJDELIJKE KATTENOPVANG

Je moet dringend op uitstap voor uw werk, voor een vakantieperiode, voor een trouw of schoolreünie. Zijn je grootste zorgen dan of al je reisplannen in orde zijn of wat je gaat doen met je kat? Zal hij of zij liever in een pension zitten naast andere katten en met de nodige speeltijd? Wat gebeurt er als er ’s nachts niemand thuis is? Is jouw kat allesbehalve een sociaal dier, die zich ongemakkelijk voelt in een vreemde omgeving en zou ze uiteindelijk beter thuis verzorgd worden? Naar een kattenpension brengen of een kattenoppas, wat is de beste oplossing?

Kattenpension

Normaal gezien, is een kattenpension de meest populaire oplossing voor diereneigenaars die hun huisdier niet aan hun lot willen overlaten. Gelukkig genoeg zijn betonnen vloeren en stalen of plastiek kooien zonder een gezamenlijke speelruimte en een depressieve sfeer niet langer de norm. Kattenpensions of kattenhotels met allerhande faciliteiten komen meer en meer in het straatbeeld.

Sommige pensions bieden ook een shuttle service aan waarbij uw huisdier thuis opgehaald en terug afgezet wordt wanneer u terug bent van je verplaatsing.

De prijzen voor deze pensiondiensten variëren van pension tot pension, afhankelijk van de beschikbare faciliteiten. Deze extra diensten kunnen de overnachtingsprijzen de hoogte doen ingaan. Hoe persoonlijker de aandacht voor jouw dier, des te minder stress jouw kat zal hebben bij een verblijf in een nieuwe omgeving.

Veel huisdiereigenaars verkiezen een pension die dicht gelegen is bij een betrouwbare dierenarts of bij de dierenarts zelf, zodat in geval van nood er de nodige medische hulp ter beschikking is. Het klinkt als de perfecte oplossing, toch zijn de meeste opvangkooien bij een dierenarts van de oude stempel, koud en steriel. De hygiënische noden van de zieke dieren heeft meer prioriteit dan de aandacht en zorg die gewone gasten nodig hebben. Uit getuigenissen kunnen we besluiten dat pensions bij iemand thuis hoger op de lijst komt te staan dan die bij een dierenarts.

Stress door de vreemde omgeving kan een groot probleem vormen bij een pension. Katten voelen zich zeer snel ongemakkelijk als hun gekende omgeving veranderd en hun dagelijkse routine doorbroken wordt. Deze stress kan zich vertalen in overgeven en diarree. Angst en schuchter zijn kunnen de eetlust verminderen waardoor ze aan gewicht kunnen verliezen. Er blijft ook nog altijd de kans op een trauma en het ontwikkelen van verlatingsangst, vandaar dat het uiterst belangrijk is om een kattenpension te vinden met een lieftallige eigenaar.

Kattenoppas

Bij een kattenoppas zijn er meestal twee types: een kattenoppas die naar u thuis komt om uw kat de nodige zorgen te geven. Om te voederen, te spelen, sociale interactie en te kuisen. Andere oppassers zullen niet alleen voor uw huisdier zorgen maar ook inwonen en uw woning beveiligen terwijl u weg bent.

De prijzen voor deze diensten variëren maar zijn altijd duurder dan een kattenpension. De katten zijn in hun eigen vertrouwde omgeving, hierdoor kan u besparen op bepaalde diensten die de oppas aanbiedt. Uw kat zal ongetwijfeld minder stress ontwikkelen.

Huisdieren kunnen ook signalen van stress geven wanneer hun eigenaar op verplaatsing is en er geen enkel bekend gezicht of geluid te bespeuren is in de omgeving.

Het inhuren van een oppas brengt altijd het voordeel mee dat uw huis beschermt wordt, de post zal niet nat worden door de regen die in uw brievenbus sijpelt. Een oppas in uw huis zorgt ook voor het nodige leven in huis waardoor inbrekers afgeschrikt worden. Uw telefoons worden beantwoord en berichten kunnen doorgegeven worden, uw tuin zal er bij uw terugkeer niet uitzien als een wildernis. Tevens zal uw oppas waarschijnlijk sneller kunnen reageren op een medisch probleem dan wanneer uw kat verblijft in een pension.

Dus, wat is er nu uiteindelijk beter?

Voor mij is het duidelijk dat als de prijs van geen belang is, dan neem je best een kattenoppas. Wil je je kat toch de nodige zorgen geven en geen vreemde in huis halen, dan kan je gebruik maken van een pension.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *