Blog

Voorkom vlooien en teken

Niet alleen diverse parasieten maar ook vlooien en teken kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid van je kat. Voorkom dat je kat zich kapot moet krabben door je kat op een regelmatige basis te behandelen.

Hoe geraak je die parasieten kwijt?

Katten zijn niet de enige dieren die last kunnen hebben van hun vlooien. Als jouw kat vlooien heeft dan heb je gegarandeerd 100 keer meer vlooien in jouw living of zelf volledige huis.

Een vlooienbeet kan ervoor zorgen dat katten allergieën ontwikkelen. Als uw kat volledig bedolven zit met vlooien, teken of andere parasieten kan dit leiden tot bloedarmoede. Hierdoor komt jouw kat in een levensbedreigende situatie terecht.

Vlooien, wat je moet weten

Vlooien zijn de meest gekende parasieten en zijn vaak voorkomend bij zowel katten als honden. Ze spenderen hun levenstijd ( 7 tot 14 dagen ) door zicht te voeden aan jouw kat of door eitjes te leggen en hun opvolging te garanderen.

De vrouwelijke vlooien leggen elke dag een grote hoeveelheid eitjes, deze ontwikkelen zich tot larven en nestelen zich in jouw tapijten en ander textiel. Op deze manier evolueren ze zich gedurende enkele maanden. Warmte en beweging zijn de twee elementen bij uitstek om tot volwaardige vlooien te groeien en hun pijlen te richten op jouw kat.

Hoe herken ik vlooien?

De meest herkenbare indicatoren van de aanwezigheid van vlooien, is door het voortdurend krabben. Ze zijn met het blote oog zichtbaar, je kan ze herkennen aan de zwarte puntjes in de vacht van je kat. Dit is vooral merkbaar wanneer je je kat gaat kammen. Door de hoge vochtigheidsgraad en de warme temperaturen in de zomer, vormt de vacht van je kat de perfecte broeihaard voor vlooien. Dit betekent niet dat je in de andere seizoenen geen voorzorgsmaatregelen moet nemen.

Hoe kan je het behandelen?

De behandeling bestaat uit een het gezamenlijk gebruik van meerdere producten om de volwassen vlooien te doden. Daarnaast heb je nog een anti groei product nodig om te voorkomen dat de aanwezige eitjes nog kunnen uitkomen.

Producten die oraal ingenomen moeten worden hebben een hele effectieve werking en zijn volkomen veilig voor zowel jonge kittens als zwangere katten. Vraag toch altijd een second opinion aan uw dierenarts vooraleer u uw kat medicatie geeft. Deze medicatie bevat tevens een anti groei middel die voorkomt dat de eitjes uitkomen, eens per maand dien je je kat dit medicijn te geven.

Van zodra je kat door een vlooi gebeten wordt, wordt de vlooi op zijn beurt besmet met de medicatie. Dit is slechts ter genezing, de ruimtes zullen nog steeds ontsmet moeten worden.

Druppels toedienen in de nek van de kat is de meest gemakkelijke oplossing, dit dien je ook eens per maand toe te dienen via een pipet. Het is een vloeibaar middel dat zich vanzelf verspreidt over het lichaam van de kat en voorkomt dat de aanwezige vlooien nieuwe eitjes kunnen leggen.

Er zijn nog andere middeltjes die hun werking hebben bewezen waaronder een spray. Het is vanzelfsprekend altijd aangewezen om de instructies van de fabrikant te volgen. We willen benadrukken dat je nooit een vlooienmiddel voor honden mag gebruiken bij katten.

Zoals we hierboven reeds vermeld hebben die je de besmette ruimtes ook te behandelen, de eitjes van vlooien hebben een lange levensduur in tapijten of spleten in de plankenvloer.

Gebruik een product dat aangeraden wordt door je dierenarts op z’n minst éénmaal per jaar. Indien je last hebt van een plaag, dan kan je je stofzuiger gebruiken om alle eitjes uit het tapijt en spleten naar de oppervlakte te brengen zodat je ze kan doden met een spray. Nadien moet je verplicht de stofzuigerzak onmiddellijk ook besproeien met het middeltje en de zak weggooien. Je loopt namelijk het risico dat de eitjes zich opnieuw kunnen nestelen in het tapijt.

Een teek?

Teken zijn kleine bloedzuigers die zicht vastbijten met hun mond in de huid van je kat. Ze hebben 8 poten en kunnen varieren in kleur van bruin, rood of grijs. Het zijn kleine beestjes maar als ze zich volgezogen hebben met bloed kunnen ze veel groeien.

Hoe kan ik een teek herkennen?

Van zodra teken volgepropt zitten met bloed, kan je ze vergelijken met kleine wratten. Je zal ze meestal vinden in de buurt van de nek of het hoofd van je kat. Door je kat regelmatig te kammen en te strelen zal je ze zonder twijfel voelen zitten op de huis van je kat.

Hoe behandel ik een teek?

Je kan teken proberen te verwijderen maar je moet uiterst voorzichtig zijn dat hun kop niet blijft steken in de huid. Dit zou een ernstige ontsteking kunnen veroorzaken. Laat je dierenarts voortonen hoe je met een pincet een teek efficiënt kan verwijderen.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *