Waarom bakent een kat zijn territorium af?
- 01/08/2018
- Author : admin
Afbakening van het territorium
Niemand van ons houdt van de geur van kattenuitwerpselen of urine. Telkens wanneer je die herkenbare geur opmerkt in je woning, vraag je je onmiddellijk af waar je kat zich heeft laten gaan. Waarom heeft je kat niet gewoon haar kattenbak gebruikt en hoe kan je dit in de toekomst voorkomen?
Veel dieren gebruiken het urineren als een methode om hun omgeving af te bakenen als hun eigendom. Het afbakenen van een territorium is een indicatie voor dieren van dezelfde soort dat er reeds een concurrent aanwezig is. De geur van urine is ook een communicatiemiddel om zijn of haar vruchtbaarheid kenbaar te maken. Sommige katten bakenen hun territorium niet alleen af met urine maar ook met uitwerpselen. Dergelijk gedrag noemen ze in het Engels ” Middening”.
De meeste katten die een zorgzaam baasje hebben, leiden in de huidige maatschappij een werkelijk luxeleventje. Dit weerhoudt hen echter niet om hun primitieve gedragskarakteristieken te negeren. Het zijn voornamelijk de mannetjes die niet gecastreerd zijn, die het meest sproeien waardoor ze moeilijke huisdieren worden. Hou er rekening mee dat het castreren of steriliseren geen gegarandeerde oplossing is om het sproeien tegen te houden. Katten starten hun territorium af te bakenen vanaf de leeftijd van 5 of 6 maanden.
We haalden eerder de term “sproeien” al aan, hieronder begrijpen we een kat die zich omdraait, staart omhoog steekt en enkele druppels urine spuit om eender welk voorwerp. Vaak zie je hun staart snel heen en weer schudden wanneer ze bezig zijn. Sproeien mag je echter niet verwarren met urineren, dat is namelijk het ledigen van de blaas op een horizontale oppervlakte.
Naast het bekend maken van hun aanwezigheid aan de alle katten in de omgeving, gebruiken ze dit gedrag ook om zich veilig te voelen in hun eigen wereld. Katten die angstgevoelens hebben kunnen rondom jouw huis sproeien. Dit gedrag kan simpelweg ook voorkomen doordat hun kattenbak vuil is en dringend ververst moet worden. Stress is een andere oorzaak van sproeien, honden in de buurt, onbekende personen, nieuwe geuren in het huis of zelfs kinderen.
Mogelijke oplossingen voor het sproeien
De volgende tips kunnen helpen om de urine geur in jouw omgeving drastisch te doen dalen.
– Regelmatige controle bij de dierenarts
Als het volledige huis naar urine stinkt, dan moet het een automatische reflex zijn om een afspraak te maken bij de dierenarts. Katten ontwikkelen gemakkelijk een probleem in de urinewegen, deze moeten zo snel mogelijk ontdekt en opgelost worden. Als je jouw kat op geregelde tijdstippen ziet plassen maar er amper urine in de kattenbak ligt of je ziet bloed vermengd tussen de urine dan moet je auto klaar staan om naar de dierenarts te gaan.
Als jouw kat nog niet gesteriliseerd of gecastreerd is, laat je dit beter uitvoeren. Het is geen gegarandeerde oplossing maar in het merendeel van de gevallen verminderd of stopt het sproeien. Als het reeds een dagelijkse gewoonte was van jouw kat om in de volledige buurt te gaan sproeien, is er veel kans dat hij of zij na de operatie dit gedrag zal verder zetten. Het castreren of steriliseren vooraleer jouw kat seksueel volwassen is, is de beste manier om het sproeien tegen te gaan.
– Reinig je kattenbak elke dag
Als jouw kat geen eigen kattenbak heeft, dan ga je die beter gaan kopen. Het is aangewezen indien je meerdere katten hebt, dat elke kat zijn eigen individuele kattenbak heeft. De ideale locatie voor een kattenbak is een rustige plaats waar jouw kat enig zins wat privé heeft, het is belangrijk dat jouw kat zich veilig voelt wanneer ze kwetsbaar is door de kattenbak te gebruiken. Heb je nog andere huisdieren? Een hond? Dan zet je de kattenbak in een aparte ruimte waar de hond niet aan kan.
Sproeit jouw kat tegen de muren, probeer dan om een rechtstaande kattenbak naast de gewone kattenbak te plaatsen. Een andere oplossing is om geen open kattenbak te gebruiken maar een gesloten.
– Ontsmet alles
Het is uiterst belangrijk dat je alle oppervlakten die in contact kwamen met urine of uitwerpselen grondig gaat ontsmetten. Vaak zijn de gebruikelijke huishoudelijke kuisproducten hier niet voldoende en dien je een gespecialiseerd product te gebruiken. Huishoudproducten verwijderen niet altijd die doordringende geur van urine waardoor je kat telkens aangetrokken blijft om op diezelfde plaats te gaan sproeien. Een enzymatische detergent verwijdert alle geuren en restjes. Niet overtuigd? Met een UV blacklight kan je restanten van urine en uitwerpselen zichtbaar maken.
Als jouw kat hardleers is en het sproeigedrag maar niet wil afleren, dan kan je hen maar beter de toegang tot die locaties verhinderen door deuren te sluiten of de vrijheid van je kat tot een kleinere ruimte in te perken. Een andere mogelijkheid is om net met je kat te spelen en een voederbak te plaatsen op de locatie waar hij of zij vaak sproeit. Hierdoor probeer je om deze locatie te associëren met een leefruimte ander dan een te gebruiken toilet.
– Heeft jouw kat last van stress?
Het mag je niet verbazen dat stress is mogelijk oorzaak is van sproeigedrag. Als je gelooft dat jouw kat last heeft van stress, zal je al snel verbetering zien wanneer je die stressfactoren elimineert uit het dagelijkse leven van jouw kat. Dit doe je door je kat te sensibiliseren en jouw kat geleidelijk aan met opzet bloot te stellen aan die stressfactoren. Is jouw kat geen fan van jouw zoontje of dochter? Laat ze dan dagelijkse gedurende enkele minuten even met elkaar spelen.
Gestresseerde katten zijn altijd op zoek naar mogelijke ontsnappingsroutes waaronder kartonnen dozen of andere schuilplaatsen. Zorg ervoor dat elke ontmoeting tussen jouw kat en jouw zoontje of dochter een positieve ervaring is.