Waarom valt jouw kat je aan?
- 25/06/2018
- Author : admin
Redenen waarom katten aanvallen
Alle baasjes weten dat katten soms een woedeaanval kunnen krijgen en hun klauwen naar je richten. Wanneer je hen streelt, kan het bij elke streling te laat zijn om je handen veilig weg te trekken.
Zoals iedereen proberen we deze aanvallen en pijnlijke klauwen en tanden te vermijden. We geven je enkele redenen mee waarom katten aanvallen en tips om het gedrag van je kat te stimuleren in de goedaardige zin.
Waarom vallen katten aan?
- Tijdens hun speelse driftbuien
We kennen katten als luie dieren, toch zijn er veel die een overvloed hebben aan energie. Ze spenderen 80% van hun tijd aan slapen, wanneer ze wakker zijn kan je je beter klaarmaken om hen bezig te houden. Dit is typerend gedrag voor jonge katten, ze hebben nog veel te ontdekken en alles is nieuw.
Tip: Spelen met je kat is de boodschap. Als ze alleen zijn, kunnen ze maar beter enkele attributen ter beschikking hebben om zich mee bezig te houden. Een nieuw speeltje af en toe is een welgekomen afwisseling.
2. In hun zoektocht naar aandacht
Bespringt jouw kat je vaak als je op totaal andere zaken gefocust bent, dan is dit louter om jouw aandacht te krijgen. Dit is heel typerend gedrag voor katten, zo komen ze bijvoorbeeld op je boek liggen als je aan het studeren bent of op het toetsenbord van je computer.
Tip: Zorg ervoor dat je je kat voldoende aandacht geeft als ook tijd om er mee te spelen. Valt je kat je aan, dan moet je hem of haar een tijdje negeren.
3. Het zijn roofdieren
Katten spelen in afwachting om hun aanvalstechnieken te kunnen gebruiken in situaties waarbij dit van pas zou komen. Het is mogelijk dat jouw kat je aanvalt, simpelweg om hij of zij aan het jagen is. Dit gedrag is puur te wijten aan hun dierlijke instinct.
Tip: We kunnen je sterk aanbevelen om enkele speeltjes te kopen waarop je kat kan jagen, in het huis of in de tuin. Zo kan je bijvoorbeeld een touwjte vastbinden aan je enkels en door de tuin lopen. Al snel zal je zien dat je kat je gaat achtervolgen.
4. Agressie
Op momenten dat je kat bang of kwaad is dan zou je ze best niet storen, ze zouden zich kunnen uitleven op jou. Het is daarom niet hun bedoeling om je pijn te doen maar meer de intentie om hun energie die ze sinds ruime tijd hebben opgebouwd kwijt te geraken. Dit gebeurt veelal in situaties waarbij ze andere katten begluren of gestoord worden door spelende kinderen of honden.
Tip: Wees gewaarschuwd van dit risico wanneer je je kat wil optillen en zijn of haar buik hierdoor gaat aanraken. In het ergste geval kan je je kat toch vastnemen door er eerst een handdoek rond te wikkelen, laat je kat dan los op een plaats waar ze tot rust kan komen.
5. Bijten uit angst
Iedereen springt in aanvalsmodus als ze zich bedreigt voelen, ook katten. Wanneer ze geen uitweg zien of er is geen plaats om te verschuilen.
Tip: Katten die veel stress hebben, die in een nieuwe omgeving zitten of in een ongekende situatie komen te staan kunnen heel zenuwachtig worden. Je moet hen langzaamaan deze elementen aanleren zodat ze hun angsten overwinnen. Dit is een proces van lange duur en dient geleidelijk aan opgebouwd te worden.
6. Als ze loops zijn
Baasjes die houden van hun katten, laten ze steriliseren of castreren. Deze ingreep is geen remedie tegen hun seksueel gedrag. Katers zullen nog altijd van nature een kattin willen bespringen en in hun nek bijten om haar onder bedwang te houden.
Tip: Je kan het seksueel gedrag beperken door je kat minder te strelen aan de staart. Je kan dit dan weer opbouwen eens hun loopse periode achter de rug is.
7. Medische redenen
Alle baasjes kennen na verloop van tijd wel hoe zijn kat zich gedraagt in normale omstandigheden, is hij of zij eerder speels, schuw, of heel sociaal…? Als je kat helemaal niet agressief is en je toch aanvalt, dan kan dit een indicatie zijn dat je kat pijn heeft. Voor uitsluitsel van de oorzaak om medische redenen, laat je je kat best eens onderzoeken door een dierenarts.
Het is vaak voorkomend dat oudere katten lijden aan artritis, terwijl bijvoorbeeld langharige katten gekend zijn om knobbeltjes te ontwikkelen in hun vacht.
Tip: Ben je het niet gewoon dat je kat agressief gedrag vertoont, dan is dit een alarmbel.