Blog

Wat kan mijn kat beter dan ik?

5 Activiteiten die je kat beter kan

Als mens zijn wij het superieure ras op deze wereld, toch presteren onze katten beter op sommige vlakken. We hebben een kleine lijst gemaakt met 5 items waar jouw kat aan de top staat.

1. Een kat slaapt veel beter

Er zijn maar weinig andere dieren ( andere dan zij die in winterslaap gaan )  die er een ware sport van kunnen maken om de volledige dag te slapen. Een gemiddeld persoon verliest 1/3 van zijn leven aan slaap, terwijl katten 3/4 van hun leven aan het slapen of dromen zijn. Dit is een aanzienlijk verschil. Tijdens hun slaap hebben ze de kans om te recupereren en op deze manier bewaren ze hun energie voor die momenten waarop ze het echt nodig hebben zoals het op jacht gaan naar voedsel, spelen of om op verschillende obstakels te springen.

Net zoals mensen kunnen katten ook naar dromenland gaan, dit kan je herkennen door de plotse bewegingen die ze maken in hun slaap. Ook al zijn katten aan het slapen, blijven ze nog steeds alert voor hun omgeving. Vaak zal er 1 oor zijn die alle bewegingen in de nabijheid van je kat kan volgen op basis van de omgevingsgeluiden.

2. Een kat springt veel beter

Het zit diep in hun dna verwerkt, de mogelijkheid om x-aantal keer hun lichaamslengte zowel in de hoogte als in de verte te kunnen springen. Door hun gestroomlijnd lichaam, sterke poten en klauwen, zijn het fantastische jagers en zijn ze in staat om over muren en omheiningen te springen. Door de combinatie van hun jachtinstinct en hun geruisloze bewegingen, zal je zeker wel eens verrast worden door een aanval van je kat.

Katten hebben dan wel veel goede fysieke eigenschappen, ze hebben geen groot uithoudingsvermogen maar kunnen wel al hun energie bundelen en benutten in een piekmoment tijdens hun aanval op een prooi.

3. Een kat hoort veel beter

Het gehoor van een kat is dermate goed, dat ze ultrasone geluiden kunnen waarnemen. Een mens kan geluiden waarnemen tot een bereik van ongeveer 23Khz, terwijl katten hun gehoor bijna 3 keer zo goed is tot 85 Khz. Het zijn nog enkel wilde katten die hun extreem goede zintuigen nodig hebben om aan voedsel te komen. Jouw kat gebruikt haar gehoor ondertussen om het geluid te herkennen van een potje nat voer of de zak droge voeding die opengaat.

Er zijn 32 spieren aanwezig in het oor van een kat, hierdoor zijn ze in staat om hun oor in eender welke positie te plaatsen onafhankelijk van het andere oor. Een mens heeft de slechte bewegelijkheid van zijn oren te danken aan het gebrek aan spieren, slechts 3 spieren zijn bij ons verbonden met het oor.

4. Een kat ziet veel beter

In het donker zouden wij alles omver wandelen in ons eigen huis terwijl onze katten zich een perfecte baan kunnen navigeren. Hun pupillen verwijden veel beter dan die van ons en ze hebben een reflecterende laag ( tapetum ), die het licht kan concentreren. Dit is slechts 1 van de redenen waarom ze jou ’s nachts altijd weten te vinden om je wakker te maken.

5. Een kat flirt veel beter

Dit is 1 van die activiteiten dat je niet zou verwachten, toch is het waar. Je denkt misschien van jezelf dat je goed kan flirten of een ware bella Donna of casanova bent? Je kat is hoe dan ook veel beter in staat om jouw aandacht te trekken dan omgekeerd. Ze komen aangewandeld om te schuren tegen jouw benen, ze laten zich vallen op de vloeren om heen en weer te rollen, spinnen en miauwen, dat allemaal om jouw aandacht te krijgen.

Op sommige momenten zou je denken dat je kat je aan het negeren is, toch willen ze op bepaalde momenten hun liefde en affectie tonen. Hun affectie tonen kan vreemde vormen aannemen, zoals het bijten in je vingers tot een klauw die onmiddellijk gevolgd wordt door het aflikken van de wonde.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *