Blog

Wat mag een kat niet eten?

Geef jouw eten niet aan je kat

Iedereen heeft wel zijn eigen lekkernij die moeilijk te weerstaan is zoals chocolade, koffie, zuivelproducten of diverse kruiden. Deze voedingsproducten kennen we allemaal en zijn dan ook grotendeels onschadelijk voor het menselijk lichaam. Toch kunnen de bovengenoemde producten een hoog risico vormen voor onze katten.

Het spijsverteringsysteem van een kat werkt op een totaal verschillende manier als die van een mens. Voeding die geacht gezond te zijn voor de mens kan net een dodelijk formule zijn voor jouw kat. We geven je enkel voorbeelden:

 • chocolade koekjes kunnen je kat vergiftigen
 • diverse etensresten die blijven liggen op tafel.

Het is veiliger voor je kat om haar te verwennen met een nieuw speeltje dan haar te willen trakteren op iets lekkers. Op deze manier vermijd je het risico dat je je kat per ongelijk zou vergiftigen en zorg je voor kwalitatieve tijdsinvulling voor je kat.

We nemen in dit artikel de meest giftige voedingsgroepen voor katten onder de loep:

Beenderen

Beenderen zijn op zich niet giftig maar vormen toch een groot gezondheidsrisico. Het komt namelijk heel frequent voor dat botjes beginnen te splinteren en veel schade kunnen aanrichten. Zo kan je kat verwondingen oplopen in haar mond maar ook in haar maag en darmen. Naast het versplinteren kunnen beenderen ook voor diverse blockages zorgen in de keel, hierdoor kan je kat zich verslikken of zelfs stikken.

Ajuin en look

Ongeacht de hoeveelheid van deze producten mag je dit nooit als voeding geven aan je kat, zelfs de kleinste hoeveelheid is kunnen je kat vergiftigen. Ze zijn even gevaarlijk wanneer je ze zou stoven, koken of in rauwe vorm. In het slechts geval zal je kat lijden aan bloedarmoede waardoor haar rode bloedcellen worden vernietigd.

Mogelijk syptomen:

 • bloed in haar urine
 • versnelde hartslag
 • heel bleek slijmvlies

Alcoholische producten

Alle voedingsmiddelen die alcohol bevatten, bevatten eveneens een bepaald percentage ethanol. Bij inname is dit uiterst dodelijk voor jouw kat. Het kan mogelijks leiden tot een vertraagde ademhaling, hartstilstand, comateuze toestand telkens met de dood tot gevolg. We hopen ten zeerste dat niemand opzettelijk zijn kat alcoholische dranken zou geven, toch is er in elk huishouden een risico voor het morsen van een drankje. Dranken met een hoog suikergehalte zijn bijzonder aantrekkelijk voor katten. Probeer dus ten allen tijde om uw drankjes uit de poten van je kat te houden.

Caffeïne en chocolade

Chocolade bevat sporen van caffeïne en andere stoffen die schadelijk zijn voor de gezondheid van je kat. Net zoals bij honden kunnen deze chemische stoffen zorgen voor uitdrogingsverschijnselen door overgeven en diarree.

Andere symptomen:

 • hartaanval
 • slechte bloedcirculatie naar de hersenen
 • risico op een comateuze toestand

Zorg ervoor dat alle mogelijk producten die je eet aan tafel telkens netjes afgeruimd zijn, ook de kruimels.

De avocado

Dit populair voedingsproduct die we tegenwoordig overal terugvinden is door zijn typerende geur zeer aantrekkelijk voor katten. Avocados bevatten echter vetzuren die schadelijk zijn voor katten.

Mogelijk symptomen bij inname van avocado:

 • overgeven
 • diarree
 • moeilijk ademhaling
 • niet naar het toilet kunnen gaan
 • vochtophoping rond het hart

De bovenstaande producten zijn slechts een kleine selectie uit een hele reeks van schadelijke producten voor katten. Tot deze lijst behoren ook de volgende: druiven, rozijnen, noten, zuivelproducten, eieren, paddenstoelen, rauwe vis, citrusvruchten…

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *